sportstrumpor
Blogg

Hur man väljer löparskor

Oavsett om du springer för skojs skull eller tränar för ett maraton, ger rätt löparskor rätt grund för hela din kropp, kan hjälpa till att förhindra skador och göra det mycket roligare att logga dessa mil. I slutändan kommer rätt par att passa bra från början och komplettera din löpstil.

Här är de viktigaste beslutspunkterna som hjälper dig att hitta en sko som passar och känns bra:

  1. Tänk var du planerar att springa. Slår du mest på vägen? Eller träffar du stigarna och grusvägarna? Dina val är löpar-, trail-running- eller cross-training-skor.
  2. Bestäm om du vill ha mer eller mindre dämpning under foten. Vill du känna att du kör på ett moln med maximal kudde eller att känna marken under foten? Dämpning – tjockleken på materialet under mellansulan och skumets fasthet – och hälfall är två faktorer att tänka på vid konstruktionen av en löparsko.
  3. Förstå om du behöver en viss typ av stöd för din gång. De flesta löpare kommer att kunna välja en neutral sko, men om din fot tenderar att rulla långt ute eller inuti finns det skor som kan hjälpa dig.
  4. Se till att skon passar. Din sko ska passa bra från början utan inbrottsperiod.

Hur mycket kudde vill du känna?

“Ritt” som tillhandahålls av dina skor bestäms av två aspekter av dämpningen: skumets fasthet och tjockleken (även kallad stapelhöjd) på skomaterialet mellan fötterna och marken. Detta material i mellansulan är vanligtvis en typ av skum, vanligtvis EVA eller polyuretan, som hjälper till att absorbera stötar när dina fötter träffar marken. Från maximalt vadderade mellansulor till sådana utan kudde, hur tjock eller fast mellansulorna under dina fötter är en fråga om personlig preferens. Vissa löpare vill ha en mjuk, mjuk åktur för extra komfort. Andra vill inte eller behöver så mycket dämpning, och föredrar mer respons från varje steg. Det bästa sättet att bestämma är att prova en mängd olika skor och se hur de känner.

KLÄDER DU INSÅL?

Om du redan bär innersulor, se till att ta med dem i din passform eftersom de kan ändra skodonets passform och känsla. Om du inte har provat innersulor förut, är det dags nu att överväga det? Innersulor gör att du kan anpassa passformen till din fot och hjälpa till att ge extra komfort i hälen, bågen och över fotens boll, samtidigt som du minskar problem som halk, blåsor, heta fläckar och skenben.

Inläggssulorna är utformade för att matcha fotens konturer och kan komplettera dina tränare för att ta din träning till nästa nivå.

VILKA Strumpor springer du i?

Det kanske låter dumt men tjockleken på din strumpa kan göra stor skillnad för din skos passform och känsla, särskilt när dina fötter expanderar i värmen. Bär alltid strumporna du tänker springa i när du går för en skonpassning.

Tänk på en bra, teknisk löparstrumpa speciellt utformad med extra bågstöd och extra vaddering över fot, tår och häl för bättre stötskydd.

Även om det är bekvämt rekommenderar vi inte att du bär bomullsstrumpor när du kör. Bomull bibehåller fukt, lägg till värmen och friktionen från att springa och du kommer sannolikt att få blåsor, hård hud och heta fläckar.

Se alltid till att dina strumpor är högre än baksidan på dina löparskor, annars glider de ner under din körning och orsakar friktionshotspots på baksidan av hälen.