Löparskor

Vad är löparskor?

Löparskor är skor designade speciellt för att hjälpa dig att springa på ett sätt som förhindrar skador och ökar din atletiska prestation som löpare. De finns i alla möjliga stilar och storlekar – från minimalistiska skor utan många extrafunktioner till lurade typer som hjälper dig som löpare.

Grundläggande egenskaper för löparskor

Även om funktionerna varierar från sko till sko, är här några av de grundläggande egenskaperna du kan förvänta dig i nästan alla par löparskor:

Snörning: Som med nästan alla andra typer av sko, kommer du förmodligen behöva snöra på dig dina löparskor. Att knyta dem hårt hjälper dig att få ut det bästa resultatet av dem.
Medialpost: Medialposten är ett fast element som läggs till mitten av dina löparskor som ger dig extra stöd. Det kan hjälpa till att förhindra att dina fötter rullar inåt (även känd som överpronation) när du springer.
Sulan: Sulan – som består av lager som kallas innersula, mellansula och yttersula – är grunden för din löparsko och innehåller eventuell extra dämpning eller andra funktioner som hjälper dig att springa med din högsta hastighet och effektivitet.
Tåbox: Tåboxen är det område på framsidan av din sko där dina tår passar. Du vill inte att det här området ska vara för hårt eller för löst eftersom ett överskott på båda hållen kan leda till blåsor och andra obehag.

Hur man väljer ett par löparskor

Att hitta rätt löparskor för just din kropp är avgörande för en bra löpform. Här är tre tips för att välja nya skor för löpning:

Välj idealisk dämpning. Löparskor inkluderar nästan alltid dämpning. Du kan till och med komplettera den extra dämpningen med innersulor och ortoser (medicinsk utrustning utformad för att korrigera biomekaniska fotproblem). Stapelhöjden på dina skor – avståndet dina skor sätter mellan dina fötter och marken – bestäms av mängden dämpning i din sko.
Säkerställ stötdämpning. Löpare måste tåla stöten av konstant hård träning på sina fötter och ben, så det är viktigt att välja ett par skor med bra stötdämpning.
Uppmuntra energiåterföring. Skummet i sulorna på löparskor dämpar inte bara dina fötter, det kan aktivt hjälpa till att pressa och driva dig framåt medan du springer. Om du planerar att springa långa sträckor är denna typ av energiåtervinning ett måste.