Blogg

Tvättråd för strumpor

Det finns många historier om strumpor och tvättande, speciellt vad gäller att man börjar med ett jämnt antal, och så är det ändå udda på slutet. Hur det går till är det ingen som riktigt vet, men det verkar vara en av livets sanningar. Att strumpor sedan är rätt så svåra att tvätta gör inte saken bättre, och resultatet blir att vi köper fler strumpor än vi egentligen borde, både för att de försvinner, och för att sättet vi tvättar dem på gör att de förstörs snabbare.

Till att börja med ett grundråd som gäller allt tvättande: sortera din tvätt innan. Det gäller då inte bara det självklara i att skilja vita plagg från mörka, utan även efter material. En del saker ska tvättas i 60 grader, annat i 40, och en del kanske till och med i 95. Bland det sämsta man kan göra är att ta all sin tvätt, hiva in den i tvättmaskinen, sätta den på 60 grader och tänka att ”det blir nog bra”.

Ett annat vanligt misstag många gör är att använda för mycket tvättmedel. Moderna tvättmedel behöver man inte så mycket av för att det ska vara effektivt. Att gå över rekommendationerna på förpackningen är då ingen bra idé (och, tänk efter, skulle tvättmedelstillverkarna verkligen råda folk att använda mindre tvättmedel än de behöver). Samma sak med sköljmedel; även där bör man inte använda för mycket. Kombinera för mycket tvättmedel och sköljmedel med tvätt på för hög temperatur, så kommer strumporna kommer inte att överleva många tvättar. Avslutar man sedan det hela med en omgång i torktumlaren, så kommer man snabbat att behöva köpa nya strumpor.