Blogg

6 typer av löparskor

Olika typer av löparskor erbjuder olika fördelar som du bör ta hänsyn till, tillsammans med din löpmiljö och eventuella specifika biomekaniska behov. Här är sex av de vanligaste kategorierna av löparskor, även om du kanske hittar par som kombinerar dessa egenskaper:

Lätta skor:

Lätta löparskor hjälper till att minska dina fötters påverkan på marken. Överväg att fråga en löparskoexpert för att se om dessa är rätt för dig eller om du skulle passa bättre med ett par som har mer dämpning och stöd.

Rörelsekontrollskor:

Motion control skor kommer med mycket stöd i fotvalvet för att förhindra att dina fötter överproneras (rullar inåt när du springer). Det är viktigt att ta reda på hur du pronerar innan du köper löparskor, eftersom att bära dessa om du underpronerar (rullar utåt) faktiskt kan orsaka fler problem. Dessa kallas också ibland för stabilitetslöpare eller helt enkelt stabilitetsskor.

Skor för landsvägslöpare:

Du kan slå på trottoaren med dina vägskor. Bottnarna kan greppa släta ytor som asfalt eller betong. Du kan använda många löparskor för långdistanslopp som maraton.
Trailrunningskor: Om du planerar att springa terräng, ger traillöparskor dig det slags grepp som kan ta på smuts, stenar och annan terräng.

Träningsskor:

Du bör använda träning på löpningar som inte sker på tävlingsdagar. (Träningsskor är vanligtvis tyngre än tävlingsskor.) Om du tränar crossträning eller springer uppvärmning som förberedelse för ett halvmaraton är sådana här tränare ett bra val.

Nollfallsskor: Nollfallsskor heter så eftersom de inte har något fall från häl till tå (höjden på hälen från marken jämfört med höjden på tån från marken). Om du är ny på löpning kan du prova en mer traditionell löparsko innan du byter till denna typ, som kan erbjuda mer rörlighet men nästan alltid mindre stöd.

5 skillnader som dina löparskor kan göra

Med ett par bra löparskor kan du undvika skador och uppmuntra till en idealisk löpform. Din löpstil och fottyp kan bidra till problem som en specifik typ av sko kan hjälpa till att rätta till. Här är bara några skillnader som de rätta löparskorna kan göra:

Förhindra blåsor:

Om du hittar blåsor på fötterna efter att ha sprungit, kan du behöva hitta en sko som sitter bra och som även tar hänsyn till hur dina fötter pronerar (hur dina fötter rullar – antingen inåt eller utåt – medan du springer eller går).

Ge stöd för platta fötter:

Att ha ett lågt fotvalv – ibland kallat ”platta fötter” – kan ibland utsätta dina fötter för extra belastning när du springer. Att använda speciella innersulor i dina löparskor kan göra mycket för att minska trycket.

Förbättra löpupplevelsen för hälanfallare:

Om din häl träffar marken innan framfoten gör det när du springer, är du vad löpargemenskapen kallar en hälanfallare. Du kan hitta skor som tillgodoser det faktum att du slår i häl för att undvika skador och förbättra din prestation. Hälanfallare klarar sig bättre med löparskor som tillåter mycket dämpning för fotens baksida, eftersom denna typ av häl-till-tå-fall kan orsaka belastning på fotvalvet.