Skateskor

Hur skiljer sig skateskor från vanliga sneakers?

Skateskor (eller skateboardskor) har gått långt sedan de anlände på 1960-talet.

Det var rent designat för skateboardåkare, för då hade grepptejp inte uppfunnits ännu så dragkraft mellan däcket och åkarna var mycket viktiga.

Från de första skateskorna från Randolph Rubber Company till dess popularisering av Vans, erbjuds nu skateskor av ett dussin olika företag.

Dessa olika företag försöker alla ge sina skateskor olika smaker och sådant men de är alla trogna vad skateskor borde vara.

Även om skridskor enkelt kan definieras som skor specifikt för skateboardåkning, har det utvecklats till ett högre syfte för att folk nu bär dem bara på grund av den snygga och trendiga designen.

Varaktighet

Hållbarhet är en av de största skillnaderna mellan skridskor och sneakers.

Skateskor är avsiktligt utformade för att hantera mycket stress och slitage. Det är inte bara vanligt att se skateboardåkare göra några sjuka knep, det finns också hundratals timmar av övning och misslyckande inblandade.

Dessa skor måste tåla massor av användning när åkare skjuter sig själva till det yttersta för att få ett trick rätt och behärska dem. Hållbarhet i skridskor kan tillskrivas ett antal saker. Det kan till exempel komma från materialet skorna är gjorda av.

Vissa skor är gjorda av supermocka som är ett syntetiskt mikrofibertyg som kan motstå slitage på grund av dess kombination med polyuretanskum i en non-woven struktur. Supermockan är väldigt användbar mot nötning eftersom vissa åkare faller mycket i halva rören.

Vissa skor är gjorda av actionläder – mockasko läder som har ett tunt lager polyuretan applicerat på det. Skorna levereras också med ett inre förstärkt tålock i plast som specifikt ökar stresstoleransen för skon framtill och hjälper också till att skydda bärarna från att bryta tårna vid olyckor eller fall.

Om du får chansen, inspektera några skridskor och du kanske kan märka att de flesta kommer dubbla eller till och med tredelade. Vissa skridskor är också utformade med spetsskydd för att tjäna två syften: att skydda skosnören från att strimlas i hjulen och att skydda användaren från att skosnören trasslar i hjulen.

Skydd

En sak du alltid bör tänka på, särskilt när det gäller sport, är säkerhet.

Skateskor är särskilt utformade för att skydda användarna från vanliga problem med skateboard. De är designade med inre förstärkta tåhattar som skyddar bärarens tår. Skorna är också vadderade i vissa områden som klackar och sulor.

Tungorna i skridskor är märkbart bredare än tungorna i sneakers för att stabilisera skorna för bäraren eftersom inget skulle vara skrämmande än att slipa ner en riktigt lång trappa när du börjar märka att dina skor lossnar.

Vissa skridskor har också tjockare sulor. Dessa är för dem som föredrar hopptrick där de spenderar mycket av sin tid på att hoppa upp och ner.

Skateskor kan komma med spetsskydd för att hålla snörorna i schack istället för att trassla i hjulen och dra bort skridskon. Det finns till och med ett alternativ mellan låga toppar och höga toppar.

Om du är bekväm med låga toppar, välj det i alla fall, men för dem som har haft fotledsskador, brukar de ha höga toppar för det ökade fotledsstödet de ger.

Slutligen är en enorm skillnad att skridskor har något bredare sulor för en ökad kontakt med ytan med skateboardens däck. Ökad dragkraft innebär att sulorna på skorna och däcket kommer att vara i kontakt mer och detta ökar också skridskoåkarens kontroll över sitt bräde.

Syfte

Detta kan vara uppenbart men det är en solid skillnad. Bara det faktum att det finns skateskor beror på att de är speciellt utformade för ett syfte: skateboard.

Alla mönster som har kommit att spela för att göra skridskor var medvetet placerade där med sporten i åtanke. Det har ökat skyddet på grund av sportens farliga natur. Den är gjord av kraftigare material och utformad för att vara tålig för att hantera den aktiva sportens slitage.

Om du vill gå ännu längre kan skridskor delas in i två kategorier som skateboardåkare passionerat bestämmer sig för: sulorna. Det finns två stora lag när det gäller detta – koppsula och vulkaniserad sula. Åkare väljer mellan de två med syfte i åtanke.

Cupsoles är tjocka sulor som limmas och sys i skon medan vulkaniserade sulor är sulor tillverkade av enskilda komponenter som limmas ihop och ger en tunnare sula. Kopparnas tjockare karaktär gör dem bättre för hopprelaterade knep, men deras tjocklek kommer med ett pris.

Cupsoles är tyngre och mindre flexibla än deras motsvarighet, och det är här de vulkaniserade sulorna lyser. De erbjuder mer flexibilitet för bäraren vilket ger dem en satsning ter och bekvämare rörelseomfång.