Springskor

Som löpare vet du exakt hur många mil du har loggat in på varje par sneakers du äger. Och du vet hur viktigt det är att hålla dina löparskor i gott skick och byta ut dem när de är slagen. Men visste du att dina löparskor har viktiga ledtrådar för din prestation?

DET GRUNDLÄGGANDE —

  • Slitmönstret på din löparskor kan ge viktiga ledtrådar till hur din vikt fördelas när du springer. Det kan också hjälpa dig att välja den bästa löparskon för dig.
  • Det finns tre olika slitmönster – neutrala, mediala och laterala – som kan indikera överpronation eller supination.
  • Bågstödssulor i löparskor hjälper överpronatorer att springa mer effektivt och förlänga steget. För underpronatorer sprider bågstöd inverkan från varje steg över ett större fotområde.
  • För löpare rekommenderar vi Tread Labs Pace Insoles för att förbättra biomekanik och anpassning. Om du är en konkurrenskraftig löpare som behöver tunna, lätta, superfasta innersulor för överlägsen energianvändning, kolla in våra Dash Insoles.

VAD DU BEHÖVER VETA —

Att förstå dina skosålmönster kan hjälpa dig att förbättra ditt steg, förhindra skador och välja ditt nästa par löparskor, så det är värt att spendera några minuter på att analysera botten på din sko.

DIN LÖPANDE SKO BÄR MÖNSTERANALYS

Ta dina löparskor, vänd dem och undersök sulan. Även om du har utmärkt biomekanik ser du slitage på undersidan av din sko i ett specifikt område. Medan slitmönster på löparskor är helt normala berättar de dig en hel del om dig själv och kan vara en indikator på din löpande biomekanik.

Som Lower Extremity Magazine påpekar är “pronation en nödvändig komponent i normal körande biomekanik, vilket underlättar stötdämpning och stabilisering. Men onormala nivåer av pronation, oavsett om de är begränsade eller överdrivna, kan förändra gångmönster på sätt som potentiellt kan öka risken för löpning – relaterade skador. “

Det är därför det är så viktigt att förstå hur du uttalar. För när du väl vet vilken kategori du hamnar i kan du få sneakers gjorda för att hjälpa dig att kontrollera din pronation och hitta de bästa bågstödinsatserna för din löpande biomekanik.

När du undersöker botten av dina löparskor kommer du förmodligen att kunna matcha dem till ett av de tre vanligaste slitmönstren – medialt slitage, neutralt slitage och sidoslitage.

VAD BETYDER ETT MEDIALSLAGMÖNSTER PÅ LÖPNINGSSKOR?

Medialt slitage på botten av löparskon orsakas av överpronation. Överpronation uppstår när din fots naturliga inre dämpningsrulle är överdriven, vilket kan leda till:

  • Fot-, fotled-, knä- och höftrelaterade löpskador
  • Bågkollaps
  • Plantar fasciit
  • Ineffektivitet

Om du tränar för ett maraton eller siktar på en PR 5k kan överpronation definitivt komma i vägen. Experter är överens om att en löpare som överpronaterar ska ha på sig skor för rörelsekontroll.

Rörelsekontroll löparskor hjälper till att styra foten och korrigera viktöverföring. PodiatryToday säger “en rörelsekontroll löparsko skiljer sig från en neutral sko med följande funktioner: ett hälfall på över 10 mm, en lateral häl eller sula, ett termoplastiskt mittfotsskaft och en mellansula med dubbeldensitet.” De har också hårdare mellansula än neutrala skor.

För löpare som överpronerar kan kombinationen av rörelsekontrollskor och fast bågstöd vara en spelväxlare. Stödet som sulorna ger kontrollpronation samtidigt som du förbättrar din kroppsinriktning och biomekanik.

VAD BETYDER ETT NEUTRALT SLITMÖNSTER PÅ LÖPNINGSSKOR?

Neutral Wear kommer att presentera sig som jämn nötning i hela ytan och ytan på yttersulan (sulans yttersta lager).

Generellt sett är människor med det mest energieffektiva steget närvarande med neutrala löparskor. Vikt överförs genom hela foten med en biomekanisk process som kallas pronation, kroppens naturliga sätt att absorbera stötar medan du tar ett steg.

Om du upplever neutralt slitage bör du överväga att köpa en stabilitetssko. Stabilitetsskor är den vanligaste typen av löparskor. De består av två huvudingredienser: lätt medialt stöd och bra mellansula-dämpning.

Att lägga till en innersula för att springa i dina stabilitetsskor kan hjälpa dig att förlänga steget. Du vill bara vara säker på att innersulan du väljer har bågstöd som matchar fotens konturer. Det bör också ha en djup hälkopp och det hjälper till att dämpa varje steg du tar.