Typer av löparskor

Lättviktsskor

Om du gör mycket fartarbete eller tävlar, behöver du lätta tränare. Även kända som racing flats, eller cross country spikes, är dessa idealiska för hastighetsträning, som sprints, intervaller, fartleks och tävlingar.

Lättviktsskor är byggda med mindre skum och dämpande funktioner under foten, vilket möjliggör en mer naturlig och dynamisk rörelse för fötterna. Men det finns en nackdel med den lätta skon.

Generellt sett erbjuder dessa inte samma grader av dämpning och stötdämpning som vanliga landsvägsskor klassade i neutral- eller stabilitetskategorierna. Det är därför de inte bör användas för allmän träning. Om du precis har börjat, är det sista du vill skaffa en racinglägenhet. Du behöver dem inte så tidigt i ditt träningsprogram.

Trail skor

Löpare måste manövrera över lera, smuts, stenar och andra terränghinder, därför kräver de det bästa av stöd, stabilitet och skydd.

Och med över 6 miljoner traillöpare bara i USA, har försäljningen av trailskor ökat under de senaste åren. Trailskor är, som namnet antyder, byggda för traillöpning.

Dessa skor är designade för löpytor som är böljande och har ett brett utbud av terräng, från lera till gräs, vägar och hårt packade stigar. Tänk på trailskor som en blandning av löparsneakers och vandringsskor.

De erbjuder tillräckligt med skydd runt fotleden och tungan för att skydda dina fötter mot alla rötter och stenar som finns i oländig och stenig terräng.

Inte bara det, dessa ger också överlägset grepp för bättre grepp och kontroll på mjukare, ofta ojämna och hala ytor – vanligtvis uppnås genom aggressiva sulor och klibbigare gummi.

Stabilitetsskor

Stabilitetssneakers rekommenderas vanligtvis för löpare med normalt fotvalv eller neurala fötter. Dessa atleter tenderar att kräva skor med en bra blandning av mellansula dämpning och bra stöd.

Det är inget fel med pronation – det är faktiskt en del av mänsklig rörelse. Pronation, enkelt uttryckt, hänvisar till fotens rullning inåt vid stöten. Men för mycket pronation kan vara problematiskt.

Stabilitetsskor kan komma väl till pass eftersom de kan hjälpa till att förebygga, eller åtminstone minska, överdriven pronation, genom att erbjuda mer stöd för fotvalv och fotled under hela gångcykeln.

Motion Control Skor

Som tidigare nämnts är pronation en del av kroppens naturliga rörelse. Men alla löpare pronerar inte lika. Vissa av dem gör det till överdrift. Det är därför de kan behöva ett par skor för att hjälpa dem att begränsa, eller till och med förhindra, detta.

Rörelsekontrollskor rekommenderas vanligtvis för löpare med låga fotvalv och måttlig till allvarlig överpronation, vilket är den överdrivna rullningen inåt av foten efter ett fotslag.

Dämpade skor

I allmänhet är dämpade skor gjorda med extra dämpning för en plyschkänsla, men utan en massa korrigerande eller stödjande element.

De flesta dämpade skor är byggda med stötdämpande egenskaper i yttersulan och/eller mellansuladelen av skorna – vanligtvis i häl- eller framfotsområdena.

Dämpade skor rekommenderas vanligtvis för löpare med liten eller ingen pronation eftersom de erbjuder både stötdämpning och skydd med lite eller inget extra stöd under hela gångcykeln.