sportstrumpor
Blogg

Olika typer av löparskor

Trail skor

Spår involverar manövrering över olika hinder, ojämn terräng och steniga ytor. Detta kräver skor som ger stabilitet och hög stötdämpning. Helst kombinerar ett par kvalitetsskor de bästa egenskaperna hos vandringsskor med löparsneakers.

När du väljer trailskor vill du leta efter adekvat skydd runt ankeln såväl som sadeln. Detta är nödvändigt för att hålla dina fötter säkra från lösa stenar eller stenar längs din stig. Vidare bör du också leta efter bra greppdesign på yttersulorna, vilket är särskilt viktigt när du springer på ojämnt underlag.

Lättviktsskor

Lättviktsskor är idealiska för snabba lopp som kräver att du springer i högre hastigheter. Dessa typer av skor har i allmänhet mindre dämpning och skum för att säkerställa en riktigt lätt sko. Du kanske också känner till dessa skor som racingskor eller cross countryskor.

Använd inte dessa för långa sträckor eftersom de ger dålig stötdämpning, vilket gör dig utsatt för skador i det långa loppet. De ger dock en mer naturlig känsla, vilket är anledningen till att de är ditt perfekta val för sprint.

Stabilitetsskor

Om du är någon som överpronerar, kommer du definitivt att dra nytta av att använda stabilitetsskor. I allmänhet anses någon som överpronerar ha fötter som rullar mer inåt än de med vanlig pronation. Stabilitetsskor är designade för att ge stöd, särskilt i mellansulområdet.

De ger mer fotled och fotvalvstöd och minskar därmed överdriven pronation medan du springer. De hjälper till att fördela effekten av löpning jämnt över dina fötter.

Motion Control Skor

Nu, som diskuterats ovan, kan någon med en något högre nivå av pronation dra nytta av att använda en stabilitetssko. Men om denna pronation är överdriven kan du dra nytta av motion control-skor som är designade för ännu mer stöd längs fotvalven och anklarna.

De begränsar din fots förmåga att röra sig överdrivet och minskar överpronation i mycket högre grad än stabilitetsskor på grund av deras bredare sulor. I slutändan måste du välja beroende på graden av pronation för dina fötter.

Dämpade skor

Som namnet antyder kommer dämpade skor med extra dämpning och stötdämpande funktioner. Om din pronation är i den nedre änden är dessa det perfekta valet för dina fötter. De ger lite eller inget stöd.

Hitta rätt skor för dina fötter idag
När du letar efter rätt typer av skor bör du överväga vilken typ av fötter du har och deras pronationsnivå. Tänk också på vilken typ av yta du kommer att springa på och hastigheterna och avstånden du kommer att springa.