Blogg

Varför är det viktigt att ha rätt skor när du tränar?

Typer av sko

En mängd olika sportskor finns på marknaden för alla typer av träning. Löparskor med inbyggda stötdämpare finns för joggare och lätta vandringsskor finns för vandrare. Aeroba skor är lätta och stötdämpande för att förhindra trötthet i foten och för att dämpa fotens boll, som sätts under tryck från aerob träning. Tennisskor har flexibla sulor för att skydda dina fötter från tennisens snabba sidorörelser. Tjocka sulor, basketskor med hög topp ger extra skydd mot fot- och fotskador orsakade av hopp. Cross-training skor finns också. Dessa är lämpliga om du utför ett antal sport- eller träningstyper under träningen.

Välja en sko

American Orthopedic Foot & Ankle Society rekommenderar att den typ av sko du väljer ska bero på vilken sport du är mest aktiv i. Om du utför en viss typ av träning tre gånger i veckan eller mer, välj en motsvarande sportsko.

McKinley Health Center rekommenderar att du testar skor på eftermiddagen eller kvällen eller efter träningen eftersom dina fötter är störst vid dessa tillfällen. Testa skorna med sportsockor för att säkerställa en bra passform och stå upp när du försöker skorna för att se till att de passar. Lämna en halv tum mellan storåen och spetsen på skon och se till att du enkelt kan vrida tårna. Böj skon för att se till att den inte är alltför flexibel eftersom det kan indikera brist på stöd.

Fördelar med en ordentlig sko

Att välja en riktig sko kan hjälpa dig att skydda dig mot vanliga skador i samband med din typ av träning. Bra skor kan minska ditt steg och dämpa foten från tunga landningar. Dessutom kan sport- eller träningsspecifika skor förbättra din prestanda, vilket till exempel möjliggör snabba riktningsändringar.

Fotskador och skor

Felaktiga träningsskor kan orsaka ett antal skador. Förutom de mer uppenbara skadorna, inklusive ankelstammar och frakturer, knölar och liktornar, är några andra mindre kända skador vanliga. Metatarsalgi, ett tillstånd som uppträder som smärta i fotkulan, kan förvärras av dåligt passande skor, enligt Beth Israel Deaconess Medical Center.

Byta ut dina skor

Slitna sportskor ger inte dina fötter tillräckligt skydd under träningen. Enligt Michigan State University Extension bör löparskor bytas ut efter var 500 till 500 mil. Om du springer 20 mil i veckan betyder det att du bör byta ut dina skor var 20 till 25 veckor. Netwellness avråder från att bedöma slitage på dina skor från slitbanorna på botten. Kontrollera istället mitten av sulan på skon som kommer att skada tidigare.